Weer twee Gezonde Scholen in De Fryske Marren

18 april 2022

In de Fryske Marren zijn weer twee scholen die een vignet Gezonde School hebben behaald: OBS De Ynset in Rottum en Basisschool It Swannestee in Langweer.

OBS De Ynset in Rottum heeft in november het vignet 'Gezonde School' behaald. Met het predicaat laat men zien dat de school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen.

,,Wij zijn trots op dit behaalde resultaat!'', zo laat directeur Jarina Caspers weten. Er wordt zorggedragen voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving en een fris klimaat. Daarnaast is er ook aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. ,,Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.''

Op De Ynset is er bovendien speciale aandacht voor het themacertificaat 'Gezonde relaties en seksualiteit'. Hieraan zal ook een ouderavond worden gewijd. Tijdens de Week van de Lentekriebels zal er met de leerlingen extra veel aandacht aan dit onderwerp worden besteed.

Caspers: ,,In verband met corona konden we het bordje niet eerder onthullen. Nu we weer samen mogen spelen en werken was het een mooi moment om het bordje op te hangen, met dank aan meester Yntze.''

Bron: www.grootdefryskemarren.nl / door Douwe Bijlsma

Basisschool It Swannestee in Langweer weer voor drie jaar Gezonde School

De basisschool heeft wederom laten zien aan criteria en eisen te voldoen die het Voedingscentrum heeft opgesteld. Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties en een gezondere leefstijl. De leerlingen krijgen structureel lessen over gezonde voeding, er is beleid opgesteld.

Daarnaast maakt It Swannestee gebruik van EU-schoolfruit, een initiatief waarbij leerlingen dagelijks vers fruit krijgen en samen eten op school.  Van 11 t/m 13 april had de school de projectweek 'Gezonde voeding' op de agenda staan. Met als afsluiting de mobiele kookstudio van Mama Mascha. Niet alleen de leerlingen maar ook de ouders kregen een kookworkshop waarin ze iets lekkers en gezonds maakten.

Wethouder Luciënne Boelsma kwam langs om het vignet te overhandigen.