Ga naar de inhoud

Wat is Gezonde School?

De Gezonde School is een landelijk programma dat samenwerkt met de lokale GGD’en. De Gezonde School-adviseur van GGD Fryslân kan jouw school ondersteunen bij het werken aan een gezonde leefstijl. De aanpak sluit aan bij wat jouw school al doet aan gezondheidsbevordering en versterkt wat goed gaat. Met deze aanpak maak je van losse activiteiten één geheel. Zo zorg je ervoor dat een gezonde leefstijl dagelijkse praktijk wordt. 

Bekijk een korte video over de aanpak Gezonde School (tekst gaat verder onder video)

Integrale aanpak van gezondheidsthema's

Met de Gezonde School-aanpak werk je structureel en planmatig aan één of meerdere thema’s: bewegen en sport, gehoor, hygiëne, mediawijsheid, milieu en natuur, relaties en seksualiteit, roken/alcohol- en drugspreventie, slaap, voeding, welbevinden. We raden je aan om van start te gaan met één thema. Uit onderzoek komt naar voren dat gezondheidsbevordering meer effect heeft en beter geborgd is wanneer je werkt volgens de vier pijlers: educatie, omgeving, signaleren en beleid. Dit noemen we een integrale aanpak. Hieronder lees je meer over de vier pijlers.

Op een Gezonde School krijgen jouw leerlingen zowel in de onderbouw als in de bovenbouw structureel les over de gekozen gezondheidsthema’s. Op de website van GGD Fryslân staat een uitgebreid overzicht van lesmaterialen, activiteiten en methodes voor po, go, vo en mbo. Een groot deel van de materialen kun je gratis lenen of downloaden.

Een Gezonde School staat in een omgeving die stimulerend, veilig en uitdagend is voor leerlingen en medewerkers. Denk daarbij aan de fysieke omgeving, zoals een supermarkt in de buurt waarmee je samenwerkt of een gezamenlijke schooltuin in de wijk. Maar vergeet ook zeker niet de sociale omgeving, zoals de samenwerking met buurtsportcoaches en ouders/verzorgers.

Als Gezonde School herken je vroegtijdig signalen van gezondheids- en leefstijlproblemen en weet je vervolgens hoe je hiermee om kunt gaan. Ook verwijs je als Gezonde School leerlingen met problemen op tijd door en zorg je voor een fijne samenwerking met de jeugdgezondheidszorg van GGD Fryslân.

Als Gezonde School leg je afspraken, regels en activiteiten rondom gezondheidsthema’s vast in je schoolbeleid. Zo blijft het onderwerp onder de aandacht. Besteed je veel aandacht aan één of meerdere gezondheidsthema’s op alle vier de pijlers van de Gezonde School? Dan voldoe je wellicht aan de criteria voor een vignet Gezonde School.

Benieuwd of jouw locatie voldoet aan de criteria voor het aanvragen van een vignet Gezonde School?