Leerlingen van de Trede uit Haule winnen de Water Challenge!

11 maart 2024

Maar liefst acht scholen in Ooststellingwerf gingen de uitdaging aan om een week lang alleen maar water te drinken. Een Water Challenge is een mooie manier om water drinken te stimuleren. Door kinderen op een speelse manier uit te dagen om water te drinken, gaan ze vanzelf inzien hoe lekker water drinken eigenlijk is. Deelnemende scholen werden aangemoedigd hun inzet te delen via sociale media, waarbij ze kans maakten op de hoofdprijs: een watertappunt op het schoolterrein!

OBS de Trede uit Haule mag zich de winnaar noemen van de Water Challenge in Ooststellingwerf. De leerlingen en docenten van de school hebben allerlei activiteiten bedacht om waterdrinken op hun school te stimuleren. Zo stond er op een centrale plek in de school elke dag een kan water klaar waar leerlingen de hele dag water konden halen. De waterkannen werden door de leerlingen zelf elke dag gevuld, met elke keer een ander smaakje uit het receptenboekje van JOGG. Een andere activiteit was het plakken van stickers in de letters van het woord WATER. Als het gelukt was om de hele dag alleen maar water te drinken, mocht je als beloning een sticker plakken in de letter van de dag. De kinderen deden hier fanatiek aan mee en het stickers plakken werkte motiverend om het water drinken vol te houden.

Ook het team deed enthousiast mee; koffie en suikerhoudende dranken werden ook door hen geweerd. De directeur, Petra Boonstra, benadrukt dat ze een enthousiast sportief team zijn wat vaker met dit bijltje heeft gehakt. Zo schaatst het team zelf ook mee als de leerlingen een dagje gaan schaatsen. “Zulk voorbeeldgedrag werkt heel stimulerend voor leerlingen.”

Bij het uitvoeren van de opdracht werden de ouders actief betrokken. Wel benadrukt Petra dat ze ouders absoluut niet wilde verplichten om de kinderen tijdens de challenge thuis ook alleen maar water te laten drinken. Ze denkt dat dit averechts zou werken en ze gelooft in het stimuleren van het gewenste gedrag. Veel kinderen probeerden het water drinken thuis vol te houden en waren daar ook heel eerlijk over. Soms lukte het ze niet en soms vonden ze de smaakjes niet lekker. En dat moet kunnen.

Bij de Trede was er, naast het bevorderen van gezond gedrag, nog een belangrijke motivatie om mee te doen. Het schoolplein is onlangs helemaal vernieuwd. Ouders en kinderen komen ook na school om te spelen en gezellig met elkaar te kletsen. Toeristen op weg naar het Blauwe Bos komen vaak uitrusten op de pas geplaatste picknickbank. En daar past een watertappunt natuurlijk heel mooi bij.

Tips

Om van het waterdrinken een succes te maken hebben ze nog tips voor andere scholen die ook zoiets zouden willen:

  • Gebruik de lessen van Kraanwaterdag. Die zijn leuk en eenvoudig om mee aan de slag te gaan.
  • Integreer water en waterdrinken in alle vakken zoals in taal, rekenen en natuurvakken.
  • Doe dit met de hele school, dan wordt waterdrinken vanzelfsprekend.

En hebben ze het watertappunt al? Helaas het watertappunt is er nog niet. Het is besteld. Het moet nog door de ambtelijke molen en dat duurt even… Het fijne is wel dat alle dorpen in de buurt dan ook een watertappunt hebben.

Op de vraag: zouden jullie weer meedoen? Klinkt een volmondig JAAAA!!!!