Gehoorschade is onomkeerbaar

06 februari 2024

Twaalf procent van de jongeren heeft gehoorverlies. Al vanaf de basisschool luisteren kinderen vaak en lang naar muziek, gamen met een koptelefoon op en kijken films, series en TikTok met de volumeknop op maximaal. Hoe slecht is dat eigenlijk?

“Gehoorschade is onomkeerbaar”, vertelt Lisanne de Regt, gezondheidspsycholoog gehoorschadepreventie bij VeiligheidNL. Het kan leiden tot tinnitus. Dit is een medische term voor oorsuizen, een piep, een ruis, een brom, getik of gebonk. Of hyperacusis, een medische term die gebruikt wordt voor overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden. “Dat kan leiden tot communicatie-, concentratie- en slaapproblemen. Daarnaast kan gehoorschade de leerprestaties van leerlingen negatief beïnvloeden en heeft het dus grote impact op hun verdere leven.”

Omdat jongeren zich niet genoeg bewust zijn van het belang van een gezond gehoor, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Met het thema Gehoor creëer je bewustzijn onder leerlingen, docenten en ouders en voorkom je blijvende schade. “Het is belangrijk dat deze voorlichting wordt gegeven, het liefst al vanaf groep 1. Spelenderwijs leren ze leerlingen over het belang van hun oren en wat geluid doet.”

Wil jij leerlingen bewuster maken van het belang van een gezond gehoor? Ga dan aan de slag met de informatie en tips op Gezondeschool.nl en ga naar het thema voor jouw onderwijstype: