Nieuws

De Gezonde school en genotmiddelen heet nu Helder op School.

03-01-2020

Helder op School is de nieuwe naam voor de Gezonde school en genotmiddelen (DGSG): hét preventieprogramma over roken, alcohol, drugs en gamen.
Escaperoom 'Het stopt bij jou'

Escaperoom 'Het stopt bij jou'

03-01-2020

De educatieve escaperoom Het stopt bij jou is erkend als gezonde school-activiteit voor het thema Relaties en Seksualiteit. De escaperoom is ontwikkeld door Weerbaar in Seksualiteit en maakt shame-sexting op een interactieve manier bespreekbaar.
Doe lekker gezond mee met Ik eet het beter!

Doe lekker gezond mee met Ik eet het beter!

03-01-2020

Doe mee met Ik eet het beter want gezond eten kan heel leuk zijn. Leerlingen ontdekken dat met Ik eet het beter. De lessen van Ik eet het beter maken leerlingen op een speelse manier bewust van wat ze dagelijks eten en drinken. De leerlingen leren over de herkomst van hun eten, ervaren wat een gezonde leefstijl doet voor hun lichaam en genieten van elkaars producten. Bij de lessen van Ik eet het beter ligt de nadruk op samen doen en samen beleven.
Studiemiddag Gezonde School

Studiemiddag Gezonde School

06-12-2019

Woensdag 30 oktober was het zover: de Studiemiddag Gezonde School. Na een korte introductie door de coördinator Gezonde School volgde een prikkelende, inspirerende voordracht van Jan van Baardewijk met de titel: De kracht van verbinding. De kern van zijn betoog was: je kunt alleen iets bereiken als je een relatie hebt met de ander, meer specifiek: die ene leerling, die je altijd is bijgebleven.
Generatie Ja…En?

Generatie Ja…En?

06-12-2019

Stereotiepe normen dragen nog te vaak bij aan fysiek, seksueel en online geweld. Daarom lanceren Rutgers en Atria de nieuwe driejarige publiekscampagne ‘Generatie Ja.. en?’. In de campagne rekenen jongeren tussen de 17 en 23 jaar af met stereotiepe normen voor mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit én met grensoverschrijdend gedrag.
Lang leve de liefde award 2020

Lang leve de liefde award 2020

06-12-2019

Maak kans op de Lang Leve de Liefde award 2020. Scholen die op een bijzondere manier aandacht besteden aan het thema Relaties en Seksualiteit maken kan op de Lang Leve de Liefde award 2020.
De koningsmatch

De koningsmatch

06-12-2019

Op vrijdag 17 april 2020 vindt de 8e editie van de Koningsspelen plaats. Wil jij als school hulp bij de organisatie van de koningsspelen? Misschien kan een sportvereniging of sportaanbieder in de buurt helpen. De Koningsmatch is een samenwerking tussen een basisschool en een sportvereniging/sportaanbieder om het sportieve gedeelte van de Koningsspelen vorm te geven.
De sportiefste VO school van Nederland

De sportiefste VO school van Nederland

06-12-2019

Werk jij op de sportiefste school van Nederland? Schrijf je school dan nu in voor de verkiezing van de sportiefste school van Nederland. De KVLO gaat samen met de NOC*NSF gaan op zoek naar de school met de beste aanpak voor bewegen en sport ter bevordering van een actieve leefstijl.
Nieuwe Smaakmissie 'Aardappelen, rijst en pasta'

Nieuwe Smaakmissie 'Aardappelen, rijst en pasta'

06-11-2019

In de Smaakmissie zijn Britt en Lynn de hoofdpersonen en zij hebben dringend hulp van de leerlingen nodig. Britt en Lynn zijn bekende vloggers en hebben al verschillende series gemaakt. Nu willen ze een kookvlog beginnen, maar dat hebben ze nog nooit gedaan. De eerste vlog zal met behulp van de leerlingen over aardappelen, rijst en pasta gaan.
#Kutvoorlichting

#Kutvoorlichting

06-11-2019

Op 2 september jl. is de actie #Kutvoorlichting gestart. Seksuele voorlichting is belangrijk, maar uit onderzoek blijkt dat jongeren seksuele voorlichting een laag cijfer (5,8) geven.
Dappere Dino's en stoere schildpadden

Dappere Dino's en stoere schildpadden

06-11-2019

Een scheiding is voor het hele gezin een ingrijpende gebeurtenis. In Nederland zijn ieder jaar ongeveer 70.000 kinderen betrokken bij de (echt)scheiding van hun ouders. Dat betekent dat dagelijks meer dan 200 kinderen van hun ouders horen dat ze uit elkaar gaan.
Seksuele voorlichting, training in het Vlaggensysteem

Seksuele voorlichting, training in het Vlaggensysteem

06-11-2019

Elke medewerker op een school heeft wel eens te maken met voorvallen die te maken hebben met de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Meestal gaat dit om gezond seksueel gedrag dat past bij de ontwikkeling van deze kinderen en jongeren. Maar hoe bepaal je nu wat gezond of grensoverschrijdend seksueel gedrag is? Hiervoor bestaat een hele mooie methodiek genaamd het Vlaggensysteem.
Week van de liefde | 10 t/m 14 februari 2020

Week van de liefde | 10 t/m 14 februari 2020

15-10-2019

De Week van de Liefde is een leuke, laagdrempelige manier om te beginnen met het geven van lessen relationele en seksuele vorming. U ervaart hoe leerlingen op de lessen reageren en merkt hoe zinvol het is om hier les over te geven. Uiteindelijk is het belangrijk en effectief om structureel aandacht te geven aan dit thema. De week van de liefde is van 10 februari tot 14 februari 2020.
Een beter leerklimaat met een IVN Binnen Bos

Een beter leerklimaat met een IVN Binnen Bos

15-10-2019

Veel Nederlandse scholen hebben te maken met een slecht binnenklimaat. Het gevolg: een negatief effect op de aandacht en leerprestaties van leerlingen. Goed ventileren en het groen maken van het klaslokaal kan een positieve boost geven aan het binnenklimaat. Planten in de klas bijvoorbeeld verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van de leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk omdat kinderen gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. Het aanleggen van een groen leslokaal (een binnen bos) is erg leuk én leerzaam voor de leerlingen.
Oproep: Leerkrachten van groep 6 en 7 gezocht!

Oproep: Leerkrachten van groep 6 en 7 gezocht!

13-09-2019

Gezocht: leerkrachten van groep 6 of 7 die in oktober 2019 één les van 50 minuten van Smaaklessen willen geven.

Kinderopvang

partners 5a

Fier GGD Fryslan Halt Sport Fryslan Cedin VNN Kinderdietisten Friesland Sense CSGNN VNN IVN