Wandel de kijkroute | professionalisering in pedagogisch vakmanschap

27-10-2020

Hoe werk je aan een veilige sfeer in de klas rondom seksualiteit en gender? School & Veiligheid filmde vier alledaagse situaties op een middelbare school en maakte er een werkvorm bij voor professionalisering van leraren: de Kijkroute. Met 3 tot 6 collega’s werken aan pedagogisch vakmanschap, rond een spelbord of online.

Waarom de kijkroute?

Leerlingen die schunnige grappen maken, flirten, zeer intiem zijn – zowel gewenst als ongewenst. Leerlingen die felle meningen hebben over andermans uiterlijk, die elkaar ‘homo’ en ‘slet’ noemen. Leerlingen die jou in een volle klas een persoonlijke vraag stellen. Misschien voelt het niet zo belangrijk, maar met jouw ‘kleine reacties’ in dit soort situaties kun je grote invloed hebben op de sociale veiligheid in de klas. Dit is ‘werken aan seksuele integriteit’, dat vraagt om pedagogisch vakmanschap. Met de Kijkroute vergroot je dit vakmanschap.

Hoe werkt het? De Kijkroute draait om vier filmpjes van alledaagse klassensituaties die te maken hebben met seksualiteit of gender. In deze werkvorm kun je ongedwongen sparren over dit soort situaties, alsof je met een paar collega’s een ommetje maakt door het park. De Kijkroute laat je zo’n wandeling maken op een de plattegrond van een park (het spelbord) met 3 tot 6 collega’s. In het park lopen vier routes, die elk beginnen met een ander filmpje. Het bespreken van de vragen bij één route kost ongeveer een half uur tijd. Elke route traint bepaalde elementen van pedagogisch vakmanschap. De wegwijzers langs de route helpen daarbij. De filmpjes kunnen worden aangevraagd via een aanvraagformulier en het spel kan gedownload worden.

Meer informatie: https://www.schoolenveiligheid.nl/po-vo/kennisbank/kijkroute

Share This

Kinderopvang

partners 5a

Fier GGD Fryslan Halt Sport Fryslan Cedin VNN Kinderdietisten Friesland Sense CSGNN VNN IVN