Tips van een gezonde school: SBO De Súdwester in Sneek

18-04-2017

Tips
SBO de Súdwester is een gezonde school uit Sneek die héél enthousiast met gezondheid bezig is. De school heeft al het vignet: sport en bewegen en is nu keihard bezig om het vignet: voeding te behalen. Ze zijn ook al genomineerd geweest voor de 'Sport op basisscholenprijs' voor het Sportgala Fryslân. Hoog tijd dus om de Súdwester eens in het zonnetje te zetten in onze rubriek Uitgelicht. We hebben een interview met Gerrit Bloem, hij is coördinator gezonde school.

Waarom doet de Súdwester mee aan Gezonde School?

Gerrit Bloem geeft aan dat kinderen weliswaar leervakken nodig hebben om goed in de maatschappij terecht te komen, maar dat kinderen ook moeten weten wat gezond leven is zodat zij later gezond en gelukkig door het leven kunnen gaan.

Waarom hebben jullie gekozen voor het vignet Bewegen en Sport?

Bewegen en sport is een zeer belangrijk onderdeel in het gezondheidsverhaal. Door te weinig bewegen ontstaan er allerlei gezondheidsproblemen. We willen de kinderen zoveel mogelijk stimuleren om te gaan sporten of op een andere manier meer te gaan bewegen. We bieden jaarlijks clinics aan en doen aan veel sportevenementen mee.

Wat doen jullie voor activiteiten m.b.t. het thema Voeding?

We doen mee aan het EU schoolfruit programma en Nationaal Schoolontbijt. We werken met het programma 'Lekker Fit' en 'Ik eet het beter'. Water drinken wordt actief gepromoot. Alle leerlingen hebben een bidon gekregen en er staat een watertappunt op het schoolplein die de kinderen zelf hebben betaald door het lopen van een sponsorloop Join the Pipe. Er is een diëtiste op school geweest met een voedingsvoorlichting voor groep 7 en 8. In de maand juni komt de foodtruck Mama Mascha op de Súdwester. Voedings- en traktatiebeleid is in de maak om met ouders en kinderen afspraken te maken over de pauzehap, lunch en gezond trakteren. Elk jaar organiseren we een inloopouderavond met informatiemarkt waar we het voedingsbeleid onder de aandacht van ouders brengen. Door middel van een nieuwsbrief houden we ouders op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van de gezonde school.


Wat kost het om een gezonde school te worden?

Vooral tijd, inzet en enthousiasme. Wat absoluut noodzakelijk is, is een directie die pal achter het doel staat. Er dient budget vrij te worden gemaakt om clinics en extra kosten voor bijvoorbeeld 'Lekker Fit' en andere ontwikkelingen te kunnen bekostigen.


Wat is de meerwaarde van een vignet?

Een bewijs voor jezelf en de buitenwereld dat je als school gezonde leefstijl hoog in het vaandel hebt staan.

Hebben jullie de ouders betrokken? Zo ja, hoe?

Door middel van een nieuwsbrief houden we ouders constant op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van gezonde school. De MR heeft inspraak in het tot stand komen van voedings- en traktatiebeleid.


Wat is de rol van de GGD?

Adviseren, stimuleren en de grote lijn bewaken. Op het moment dat we zelf even vastzitten, de boel weer op het goede spoor zetten. De GGD beschikt over veel knowhow en kan vaak het beslissende zetje geven…


Heeft u nog tips voor andere scholen? Scholen die eventueel ook een gezonde school willen worden?

Neem de tijd om alles te laten landen. Niet teveel in korte tijd willen doen. Zorg dat je ouders mee krijgt door goede communicatie en een aantal ludieke acties. En voor de kinderen; maak er een feestje van!


Meer informatie:

Over de school: www.sbo-sudwester.nl/
De foodtruck: www.foodtruckmamamascha.nl/
Netwerk Join the Pipe: www.join-the-pipe.org/nl
Lekker Fit: www.lekkerfit.nl

Share This

Kinderopvang

partners 5a

Fier GGD Fryslan Halt Sport Fryslan Cedin VNN Kinderdietisten Friesland Sense CSGNN VNN IVN