Uitgelicht

Nationale Buitenlesdag: 13 april

Nationale Buitenlesdag: 13 april

01-03-2021

IVN Natuureducatie en Jantje Beton roepen alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens hun lessen. Buitenles is gezond: de frisse lucht nodigt uit tot creativiteit. Afgelopen jaar bleek een groot succes: meer dan 3000 scholen in het primair onderwijs hebben buiten les gegeven. Dit jaar gaan we daar weer voor en vragen we extra aandacht voor natuur. Want natuur, dat ervaar je niet vanuit een boek maar gewoon buiten!
Week van de Lentekriebels | 15 t/m 19 maart

Week van de Lentekriebels | 15 t/m 19 maart

01-03-2021

Binnenkort is het weer de Week van de Lentekriebels. Het thema van de week is seksuele en gender identiteit. Aandacht voor seksuele diversiteit is verplicht vanuit de kerndoelen. Om elke groep passende lessen te kunnen geven zijn er twee erkende lesmethodes: Kriebels in je buik en Veilig Wijs. Er zijn ook thuislessen.

Wandel de kijkroute | professionalisering in pedagogisch vakmanschap

27-10-2020

Hoe werk je aan een veilige sfeer in de klas rondom seksualiteit en gender? School & Veiligheid filmde vier alledaagse situaties op een middelbare school en maakte er een werkvorm bij voor professionalisering van leraren: de Kijkroute. Met 3 tot 6 collega’s werken aan pedagogisch vakmanschap, rond een spelbord of online.
SmokeFree Challenge | aanmelden vóór 15 oktober

SmokeFree Challenge | aanmelden vóór 15 oktober

31-08-2020

Roken jouw leerlingen niet? Mooi! Dan is de kans dat ze dat later gaan doen veel kleiner. Help jouw leerlingen om niet te gaan roken door mee te doen aan de Smokefree Challenge! Opgeven kan tot en met donderdag 15 oktober.

Nationale Kraanwaterdag

29-06-2020

Woensdag 23 september 2020 organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven de Nationale Kraanwaterdag. Alle BSO's en basisscholen worden gevraagd aandacht te besteden aan kraanwater als duurzame en gezonde dorstlesser én om er zuinig mee om te gaan.

Weer op school | les op afstand

04-05-2020

Weer op school van Les op afstand heeft een overzicht gemaakt van een stappenplan, protocollen, aanbevolen voorzorgsmaatregelen en veel gestelde vragen. Ook kun je zelf vragen stellen.
Week van de lentekriebels | maart 2020

Week van de lentekriebels | maart 2020

24-02-2020

De week van de lentekriebels is dit jaar van 16 t/m 20 maart 2020. Het thema van de week is 'Seksuele vorming is een feestje!'.
Uitnodiging studiemiddag Gezonde School | 30-10-2019

Uitnodiging studiemiddag Gezonde School | 30-10-2019

03-09-2019

Wij nodigen jou graag uit voor een inspirerende en interactieve studiemiddag over verschillende Gezonde School-thema’s op woensdag 30 oktober 2019 van 15.00 tot 19.00 uur in Leeuwarden (nadere informatie over locatie volgt).
Workshop relationele en seksuele vorming BO/VO

Workshop relationele en seksuele vorming BO/VO

24-06-2019

Is er bij jou op school aandacht voor seksuele vorming of vind je het ook lastig om dit thema een plek te geven in het lesprogramma? Kom dan naar de workshop relationele en seksuele vorming! De workshop gaat over dilemma’s en vragen rondom dit thema en verschillende mogelijkheden om seksuele en relationele vorming op te nemen in het jaarlesplan.
Kinderen goed voorbereid naar voortgezet onderwijs met basispakket Verkeer

Kinderen goed voorbereid naar voortgezet onderwijs met basispakket Verkeer

06-05-2019

Uit onderzoek blijkt dat kinderen te weinig praktisch verkeersonderwijs krijgen. Ze fietsen steeds minder en gaan op steeds latere leeftijd zelfstandig naar school. Hun verkeersvaardigheid en verkeersinzicht is daardoor onvoldoende voor een veilige oversteek naar het voortgezet onderwijs. Provincie Fryslân (ROF) en Veilig Verkeerd Nederland (VVN) hebben een basispakket met verkeerslessen ontwikkeld waar alle basisscholen in Fryslân gratis gebruik van kunnen maken. De lessen sluiten aan bij kerndoel 35*.
Wat werkt tegen pesten?

Wat werkt tegen pesten?

29-05-2018

Verschillende programma's proberen pesten op school terug te dringen, maar lukt dat ook? Samen met het Trimbos Instituut onderzochten vijf universiteiten een antwoord op deze vraag. Zij toetsten de effecten van tien veel belovende antipestprogramma's.
Moestuinfestival 7 juni 2018 in Groningen

Moestuinfestival 7 juni 2018 in Groningen

17-04-2018

Een feest voor de moestuinliefhebber. Een festival waar alle ingrediënten aanwezig zijn om met de moestuin aan de slag te gaan.
Nieuw: waterpakket 'Drink water, net als Sem en prinses Drupje'

Nieuw: waterpakket 'Drink water, net als Sem en prinses Drupje'

20-02-2018

Het waterpakket is bedoeld voor groep 1 tot en met 4 van het basisonderwijs. Het doel van het waterpakket is leerlingen op een speelse manier motiveren om water te gaan drinken.

Online Ontbijtmeter leert kinderen gezonder ontbijten

21-11-2017

Gezond ontbijten is belangrijk. Zeker voor kinderen. Om kinderen te leren wat een gezonde start van de dag is, heeft Wageningen University & Research in samenwerking met het Nationaal Schoolontbijt en Kenmerk Educatief een online Ontbijtmeter ontwikkeld. Een lesmethode waarbij kinderen individueel feedback krijgen op hun ontbijtgedrag.
Hou het lekker voor jezelf!

Hou het lekker voor jezelf!

16-10-2017

De organisaties Fier!, HelpWanted en Free a Girl hebben de sexting campagne "Hou het lekker voor jezelf" gelanceerd. De campagne richt zich op de personen die naaktvideo's en foto's doorsturen en niet op de makers ervan.

Kinderopvang

partners 5a

Fier GGD Fryslan Halt Sport Fryslan Cedin VNN Kinderdietisten Friesland Sense CSGNN VNN IVN