Leerlingen in Drachten fietsen samen 17.000 kilometer

24-06-2019

Leerlingen
In zes weken hebben 156 kinderen uit groep 5 en 6 van verschillende Drachtster basisscholen samen meer dan 17.000 kilometer gefietst. Een initiatief van Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met de gemeente Smallingerland, provincie Fryslân en sponsoren in de regio, zodat kinderen meer ervaring opdoen en zich veiliger verplaatsen in het verkeer.

Gemiddeld werd er 108 kilometer per leerling gefietst. De leerlingen van openbare basisschool de Meander uit groep 5a hebben samen het meest gefietst. Zij wonnen hiermee een groepsuitje naar attractiepark Duinen Zathe. Het record voor de meeste individuele kilometers ging naar een leerling die maar liefst 400 kilometer fietste.

Samen met hun vader, moeder, opa of oma hebben de leerlingen extra kilometers gefietst. Dit waren bijvoorbeeld ritjes van en naar het centrum van Drachten, een fietstocht in de vakantie of een rit op de fiets naar school of naar de sportclub. Volgens de leerkrachten waren de leerlingen erg enthousiast over het project en gemotiveerd om meer te fietsen. Als de leerlingen een bepaald aantal kilometers hadden gefietst, mochten ze een beloning ophalen bij een van de lokale sponsoren.

Kinderen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers, ze schatten situaties nog niet goed in en weten soms niet goed welke verkeersregels gelden. Door fietskilometers te maken verbeteren ze hun fietsbehendigheid en krijgen ze steeds meer ervaring in het verkeer. Belangrijk voor kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot 10 jaar, want ze zullen steeds vaker zelfstandig op de fiets op pad gaan.

Share This

Kinderopvang

partners 5a

Fier GGD Fryslan Halt Sport Fryslan Cedin VNN Kinderdietisten Friesland Sense CSGNN VNN IVN