Generatie Ja…En?

06-12-2019

Generatie
Stereotiepe normen dragen nog te vaak bij aan fysiek, seksueel en online geweld. Daarom lanceren Rutgers en Atria de nieuwe driejarige publiekscampagne ‘Generatie Ja.. en?’. In de campagne rekenen jongeren tussen de 17 en 23 jaar af met stereotiepe normen voor mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit én met grensoverschrijdend gedrag.

"Het is enorm belangrijk dat jongeren inzien dat het overgrote deel van hun leeftijdgenoten ook ruimdenkend is. En dat jongeren zich durven uitspreken,” zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. “We willen dat jongeren samen een nieuwe sociale norm gaan uitdragen die nooit een aanleiding of legitimering kan zijn voor geweld,” vult Kaouthar Darmoni, directeur Atria, aan.

Ja… en?

De campagne maakt van een topic een non-topic door in te spelen op de typische ‘boeie!’-houding van jongeren. Dat haalt de lading van het onderwerp en maakt het verruimen van normen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit toegankelijker. Zo benadrukt de campagne dat het normaal is dat je voor het betalen van drankjes geen seks hoeft te verwachten, dat twee mannen gewoon met elkaar kunnen zoenen en dat je een meisje met een kort rokje niet lastigvalt.

Op www.GeneratieJaEn.nl presenteert de nieuwe generatie zichzelf met een speciale manifestvideo en kunnen jongeren ontdekken of zij al bij deze nieuwe generatie horen. Ook zien jongeren via social media video’s die de sociale norm actief uitdragen met de boodschap:  ‘Ja… en?’. Verder is er lesmateriaal ontwikkeld waarmee jongeren met elkaar in gesprek gaan over hun normen. De campagne heeft een looptijd van drie jaar en is samen met jongeren ontwikkeld.

Meer informatie: https://rutgers.nl/nieuws-opinie/nieuwsarchief/nieuwe-jongerencampagne-tegen-stereotiepe-normen

Share This

Kinderopvang

partners 5a

Fier GGD Fryslan Halt Sport Fryslan Cedin VNN Kinderdietisten Friesland Sense CSGNN VNN IVN